Webguru logo
Webflow logo taustalla

Webguru tekee yrityksellesi viimeisen päälle Webflow-kotisivut! Teemme WordPressin ohella nykyään myös verkkosivuja Webflow:lla, joka on mielestämme nykypäivänä ehkä paras tapa tehdä kotisivut yritykselle helposti, nopeasti ja fiksusti. Webflow:n avulla voi tehdä todella näyttäviä ja monipuolisia kotisivuja, joita on silti asiakkaan helppo ylläpitää. Webflow:n isoin etu muihin alustoihin on että kaikki on integroitu yhteen paikkaan ja kaikki toimii todella nopeasti!

Mikä on Webflow?

Webflow (.com) on vuonna 2013 perustettu yhdysvaltalainen yritys, joka tarjoaa pilvipohjaisen alustan verkkosivujen suunnitteluun sekä ylläpitoon. Webflow on kehittynyt vuosien varrella huomattavasti ja siitä on tullut varsin suosittu kotisivu alusta – ja meidän mielestämme paras alusta. 

Webflow on täysin integroitu kotisivualusta, joka tarkoittaa sitä että sekä sivujen suunnittelu että ylläpito sekä kaikki muu tapahtuu yhdessä paikassa – Webflow.com:ssa. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse hankkia kotisivuille erikseen webhotellia. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia järjestelmäpäivityksistä tai asentaa erilaisia plugineja ominaisuuksien lisäämiseksi kuten WordPressissä – kaikki tarvittavat asiat tulee valmiina ja kuuluu pakettiin. 

Webflow:n suunnittelutyökalu (Designer) on todella kehittynyt ja mielestämme paljon monipuolisempi verrattuna moniin muihin samantyyppisiin alustoihin kuten Wix:iin, Weebly:yn, Squarespace:een. Sillä pystyy tekemään mielestämme selvästi enemmän asioita ja se taipuu monenlaisempiin tarkoituksiin. Muissa mainituissa palveluissa on erilaisia rajoitteita minkälaisia sivuja työkaluilla pystyy suunnittelemaan, joka tarkoittaa että sivujen suunnittelussa voi tulla jossain vaiheessa seinä vastaan (-> ikävä tilanne). 

Webflow sopii monipuolisuutensa ansiosta siis hyvin myös laajojenkin verkkosivujen toteutukseen, joilla tarvitaan monimutkaisia ominaisuuksia ja erilaista räätälöintiä.

Vaikka Webflow on monipuolinen, on se silti kohtuullisen helppokäyttöinen. Webflow:lla tehtyjen sivujen muokkaaminen tai vaikkapa sivujen lisäys onnistuu melkein keneltä tahansa eikä vaadi webkehittäjän taitoja. Sivujen hallinta on oikeastaan jopa helpompaa kuin WordPressissä. 

Mielestämme Webflow:n yksi ehdottomasti isoimmista eduista on se, että sekä itse sivut että myöskin Webflow:n  hallintatyökalut toimivat aina todella nopeasti ja sujuvasti.  Tässä on melko iso ero WordPressiin. Weblow:ssa suunnitellut sivut tallennetaan editorista suoraan staattiseen html-muotoon, kun taas WordPressissä sivut muodostetaan uudestaan joka sivulatauksen yhteydessä (PHP:llä).

Yksi Webflow:n eduista on myös sen animointitoiminnot sekä erilaiset efektit. Webflow:lla pystyy rakentamaan monipuolisia animaatioihin ja efekteihin perustuvia sivuja, joka ei ole mahdollista oikeastaan millään muulla kotisivualustalla. 

Webflow Designer työkalu

Webflow sivujen muokkausnäkymä

Miten Webflow eroaa WordPressistä?

WordPress on vielä edelleen selkeästi suosituin kotisivualusta, mutta Webflow ja pilvipohjaiset alustat on nostanut suosiotaan viime vuosina selvästi. Weblow:n ja WordPressin isoimmat erot ovat:

  • Webflow on kokonaan wysiwyg ja julkaisut sivut näyttää täysin samalta kuin editorissa. WordPressissä wysiwyg-tyylinen suunnittelu vaatii esim. Elementor-lisäosan käyttöä. Sivujen kehittäminen Webflow:ssa ei vaadi oikeastaan ikinä vaadi koodaustaitoja.
  • Webflow on täysin integroitu alusta ja sivut siis suunnitellaan ja niitä ylläpidetään kokonaan webflow.com:ssa. WordPress-sivustot pitää normaalisti asentaa erikseen vuokrattavaan webhotellitilaan (poikkeuksena WordPress.com sivustot).
  • Webflow sisältää oletuksena kaikki yleisesti tarvitut toiminnot. WordPress vaatii usein sivupohjan ja sivurakentajan asentamisen sekä monia lisäosia että siihen saa kaikki tarvittavat ominaisuudet.
  • Webflow ei vaadi palvelimen/webhotellitilan kanssa säätämistä eikä alustan päivittämistä, joka säästää usein paljon aikaa. WordPressiä ja sen lisäosia pitää yleensä muistaa päivittää säännöllisesti.
  • Webflow-sivut toimii yleensä nopeammin kuin WordPress-sivut. Myös sivujen muokkaustyökalut toimivat paljon nopeammin.
  • Webflow on hieman kalliimpi kuin WordPress ja siitä joutuu maksamaan kk-maksua. Edullisin paketti maksaa 15 € / kk, mutta usein tarvitaan kattavampi paketti, joka maksaa n. 20 – 50 € / kk.
  • Webflow:n heikkous on ehkä se, että se on suljettu alusta ja toisin sanoen rajoitetumpi kuin WordPress. Kaikki mikä on mahdollista WordPressissä, ei välttämättä onnistu Webflowssa. Rajoitteita pystyy tosin melko hyvin yleensä kiertämään, sillä sivuille on mahdollista lisätä tavittaessa omaa html/Javascript -koodia.

Webflow:n käyttäminen

Seuraavassa yksi Youtube-video, joka havainnollistaa hieman miten sivujen muokkaaminen tapahtuu Webflow:ssa:

Webflow Designer opasvideo

Meidän kokemuksemme Webflow:sta

Olemme käyttäneet Webflow:ta nyt muutaman vuoden ja rakentaneet sillä sivustoja ja meidän kokemuksemme siitä ovat oikeastaan pelkästään positiiviset. Webflow:n editori on mielestämme todella monipuolinen ja hyvä ja sillä voi tehdä kaikenlaisia sivuja.

Muutaman Webflow-projektin jälkeen HTML ja CSS-koodin kirjoittaminen manuaalisesti tuntuu jo melko vanhanaikaiselta tavalta tehdä verkkosivuja. Webflow:ssa kaiken voi tehdä paljon helpommin ja nopeammin hiiren klikkauksilla ja käyttämällä valmiita sivupalikoita (joita löytyy paljon).

Webflow:n sivueditorin käyttäminen tuntuu todella miellyttävältä sen takia, koska se toimii niin nopeasti. Verrattuna moniin muihin alustoihin, ero on todella suuri. Webflow kaikki tapahtuu ilman varsinaisia sivulatauksia ja sen takia se tuntuu ikään kuin työpöytäsovellukselta ilman viiveitä. Myös valmiit Webflow-sivut latautuvat selvästi nopeammin ja sujuvammin verrattuna moniin muihin alustoihin. Tämä on todella iso etu Webflow:ssa.

Myös sovellusten tekeminen onnistuu Webflow:lla. Olemme onnistuneet kustomoimaan Webflow:ta niin että sillä voi tehdä myös sovellusmaisia verkkosivuja, jotka sisältävät Javascriptiä ja käyttävät ulkoisia datalähteitä (REST-rajanpintoja). Kokemuksemme mukaan mm. Vue.js-kirjasto toimii hyvin Webflow:n kanssa ja sillä pystyy tekemään Webflow:n sivukomponenteista helposti dynaamisia ja hyödyntämään ulkoisia datalähteitä.

Webguru suosittelee Webflow:ta oikeastaan kaikenlaisten sivustojen tekemiseen. Ota meihin yhteyttä jos yrityksenne tarvitsee Webflow-kotisivut!

Joitain toteuttamiamme Webflow-sivustoja

Suosittelijat

Haluatko modernit ja helppokäyttöiset Webflow-kotisivut?